Selimiye Mahallesi’nde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen üç katlı konak, Büyükşehir Belediyesince Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının da desteğiyle restore edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Ordu Selimiye Konak açılışında, belediyelerin sadece altyapı çalışması yapmadığını söyledi.
Belediyelerin üstyapı da yaptığına işaret eden Güler, “Bunun en önemli örneklerinden birisi de kültür ve sanat faaliyetleridir. Bu çalışmalar hem bizi geçmişimizle birleştiriyor, güzel bir köprü oluşturuyor hem de gelecek için projeksiyon yapılmasını sağlıyor.” dedi. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’daki tarihi binaları teker teker hizmete açtıklarını, böylece şehri geleceğe taşıdıklarını vurguladı.
Ordu Selimiye Konak
Altınordu ilçesinin güzel eserlerinden biri olan Selimiye Konak’ın adeta mücevher hassasiyetiyle işlendiğinin altını çizen Güler, “Hayırlı olsun. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Burası yeni sanatkarların doğacağı bir kültür merkezi olacak.” diye konuştu. Davetliler, konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan konağı gezdi.
Yaklaşık 1 yılda tamamlanan restorasyon kapsamında konağın zemin ve ahşap döşemesi değiştirildi, özgün haline uygun şekilde çıtalı, işlemeli ve müzeyyen tavanlar ile pencere imalatı gibi birçok işlem geçekleştirildi.
19. Yüzyılın Sonlarında İnşa Edildi
Yaklaşık 512 metrekare arsada 172 metrekare kapalı alan üzerine oturan ve 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen konak; niteliksiz eklerin kaldırılması, temizleme, onarım ve sağlamlaştırma, bütünleme, yenileme işlemleri ardından aslına uygun hale getirilecek. Büyükşehir Belediyesi bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan konakta koruma kurulu onayından sonra çalışmalara başlayacak.
Gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarıyla tarihi eserleri geleceğe taşıyan Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Valiliği YİKOB Başkanlığının da desteğiyle Altınordu Selimiye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan Köymen ailesine ait tarihi konağın restorasyon çalışmalarına devam ediyor.
19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve 2013 yılında kamulaştırılan tarihi konağın aslına uygun restore edilmiş görünümü şimdiden heyecan uyandırmaya başladı.
Çalışmalar çerçevesinde konağın daha önce doğa şartları gereği yıkılan üst katı yeniden aslına uygun inşa edildi. Binanın iç ve dış cephelerde sıva işlemleri, ahşap pencere, ahşap tavan ve zemin döşemeleri tamamlandı. Dış cephede boya işlemleri tamamlandığı konağın katlar arasında merdiven imalatı yapımı tamamlandı. Cumbalı girişte bulunan merdivenlerin sökümü ve imalatı ve yan girişlerdeki merdiven imalatı yapılarak konağın tamamlanması planlanmıştı.
Restorasyonun tamamlanmasıyla kültür envanterine kazandırılacak olan tarihi konağın çevre düzenleme projesi ise Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayından sonra gerçekleştirilecek.