Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce’nin Güzeldere köyünde bulunan ve 130 metre yükseklikten akan şelalenin çevresindeki köknar ve çınar ağaçları, yeşil, sarı ve kahverengi tonlarıyla bölgeyi güzelleştiriyor.
Çevrenin mesire alanları da doğaseverler için tabiatla iç içe vakit geçirme imkanı sunuyor.
Doğal güzellikleri dolayısıyla “saklı cennet” olarak nitelendirilen ve her mevsim farklı güzelliğe bürünen tabiat parkı, aralık ayında da doğaseverlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde, 22.76 ha alanı kapsamaktadır. Düzce’ye 18, Gölyaka’ya 11 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere köyündedir ve rakımı 630 m’dir. Mesire yeri olarak 28.12.1993 yılında, Tabiat Parkı olarak 11.07.2011 yılında tescil edilmiştir.
Güzeldere köyünden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale 120 m yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü arz etmektedir.
Kışın beyaz yorganını örten, ilkbaharda ise ormangülleriyle canlanan Güzeldere’nin en görkemli zamanı ilkbahar ve güz mevsimi. İlkbaharın ve sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bir tabloya benzetiyor bu nadide tabiat köşesini. Güzeldere Şelalesi, doğal peyzaj bitki örtüsü, piknik alanları, düzenlenmiş orman içi dinlenme yerleri ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli doğal değerlerindendir.
Bölge trekking, kampçılık, bisiklet, foto-safari vb. aktiviteler için oldukça uygundur. Elmacık Dağı (1700 m)’na uzanan şelale ve çevresi orman yapısı ile de dikkat çekmektedir.
Şelalenin bulunduğu alanda, kayın, gürgen, köknar, porsuk, sarıçam, karaçam, kestane, ıhlamur, akçaağaç, dişbudak, ceviz, orman kavağı, orman söğüdü, orman gülü, karayemiş, papaz külahı ağaçları; böğürtlen, üvez, alıç, taflan, kantaron otu, kardelen, arap sümbülü, sıklamen, menekşe, düğün, eğrelti, fiğ, burçak gibi bitkiler de görülmektedir.
Güzeldere Şelalesi ne yapılır?
Güzeldere Şelalesi, doğal peyzaj bitki örtüsü, piknik alanları, düzenlenmiş orman içi dinlenme yerleri ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli doğal değerlerindendir. Bölge trekking, kampçılık, bisiklet, foto-safari vb. aktiviteler için oldukça uygundur.
Güzeldere şelalesi kaç metre?
28.12.1993 tarihinde mesire alanı, 11.07.2011 yılında ise Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Güzeldere köyünden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale, 120 m yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü arz etmektedir.
Türkiye’nin en yüksek şelalesi nerede?
Erzurum‘un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi Türkiye’nin en büyük şelalesidir. 1700’lü yılların ortasında vadideki bir dağın heyelan sonucunda Tortum Çayı’nı kapatması sonucuyla oluşan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ve 21 metre genişliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
Şelalenin suyu nereden gelir?
Bir kaynak veya kar-buz suyunun dağ yamacından fışkırarak akması şelale meydana getirebilir. Bu durumda suyun aktığı yatakla döküldüğü yatak arasında birkaç yüz metre yükseklik farkı bulunabilir. Genellikle ırmak sularının normal akışını bırakarak yüksekten döküldüğü yerlerde şelale meydana gelir.