Baruthane Nazırı Mehmet Şerif Efendi’nin önerisiyle, İstanbul Küçükçekmece ’nin kuzeyinde ve göle 4 km uzaklıkta inşa edilen baruthane, tarihe Azatlı Baruthanesi diye geçmiştir.
Azatlı Baruthanesi
Yapımı bir kaç ayda bitirilen tesisin 1795-1796’da kurulduğu anlaşılmaktadır. 1804 yılında ise Samlar Köyü’nün kuzeyinde bir debbende yaptırılarak, buradan baruthaneye bir kanalla su getirilmiştir. Baruthane, bir kaç kez onarım görmüş ve genişletilmiştir. 1935’te kapatılan Selanik Baruthanesindeki teçhizat da buraya nakledilmiştir.
1877-78 Osmanlı-Rus savaşına kadar faaliyetini sürdüren baruthane, Ruslar tarafından tahrip edilmiştir. Azatlı Baruthanesi tesislerinden bugün ancak büyük bir havuz ile hangar biçiminde bir yapının yıkıntıları görülür. Baruthaneye egemen yamaçta ise Resneliler Çiftliği’nin kagir köşkünün yıkıntısı yükselir. Sazlı Dere’nin en büyük kollarından birisi olan Şamlar Deresi’nin üzerinde bulunan Şamlar Bendi, II. Mahmut zamanında, 1826-1828 yılları arasında yapılmıştır.
Azatlı Baruthanesinin ihtiyacı olan suyun biriktirilmesi gerekçesiyle yaptırılan Samlar Bendi, 10.14 m yüksekliğinde, 12.22 m tepe ve 15.58 m taban genişliğindedir. İri blok taşlarla kemer-baraj tipinde yapılan Samlar Bendi’nin üstü taşlar ile kaplanmış, hava taratma bir saçak eklenmiştir.
Sol sahilinde sulama tertibatı ve bir de değirmen bulunan bendin sağ sahilinde, bir serbest savak ve savak kanalı inşa edilmiştir. Önemli bir kısmı günümüze kadar ulaşan Samlar Bendi’nin Sazlı Dere’yle bütünleştiği yerde Sazlı dere Barajı inşa edilmektedir