Entübe nedir? Entübe etmek ne demek?

Entübe teriminin anlamı merak konusu oldu. Peki, entübe ne demek? Entübe edilmek ne anlama geliyor?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Entübe nedir? Entübe etmek ne demek?

Entübe teriminin anlamı merak konusu oldu. Entübe nedir? Entübe edilmek ne anlama geliyor?

Entübe, solunum yetmezliği durumunda özel cihazlarla solunum desteği sağlamak için nefes borusuna tüp (yapay solunum borusu) takma işlemidir. Entübasyon, kişinin bedeni nefes alma fonksiyonunu kendi başına yerine getiremediği koşulda uygulanır.

ENTÜBE İŞLEMİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Acil durumlarda veya yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliğindeki hastaları entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hayati öneme sahiptir.

Ayrıca pek çok ameliyatta kas gevşetici ilaç vermek ve hastayı uyutmak gerektiği için ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için entübe edilmesi gerekir.
Hasta entübe olunca ne olur?

--------------------------------------

Doktor, nefes alma güçlüğü çeken hastanın boğazından soluk borusuna bir tüp yerleştirerek ciğerlere hava girip çıkmasını kolaylaştırır. Tüp aracılığı ile solunum cihazına bağlanan hastanın ciğerlerine hava ile birlikte ekstra oksijen de pompalanır.

Entübe olan kişi ölür mü?

Dolayısıyla entübe edilen hasta için hayatta kalma olasılığının halen yüksek olduğu söylenebilir. Entübe edilen hasta için ölüm oranının entübe olmayan hastalara göre artmasında etkili olan durum aslında solunum cihazına bağlanan hastanın ağır hasta olmasıdır.

Entübe hastanın riski nedir?

Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle trakeostomi yapılması zorunluluğu ile uzun süreli entübasyona bağlı olarak yumuşak doku erozyonu bulunur. Çok nadir vakalarda akciğerde sönme görülebilir.

YORUM YAP