Uyku Bozukluğu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Uyku esnasında oluşan sorunlar veya aksiliklerin tamamına uyku bozukluğu denir. Bu sorunlara horlama, uyku apnesi, uykusuzluk gibi diğer sorunlar da eklenebilir.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Uyku Bozukluğu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Uzmanlar, Uyku Bozukluğu kişilik değişikliklerine yol açabileceğini, kişiyi depresyona itebileceğini söyledi. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, insanların hayatlarının 3’te birini uyuyarak geçirdiğini söyledi.

Devamla, yeni doğan bebeklerin günün 18-20 saatinde uyuduğunu, erişkin insanlarda bu sürenin 4 -11 saat arasına düştüğünü kaydetti. Anadolu’da “Uyusun da büyüsün” diye bebeklere söylenen ninnilerin altında yatan gerçeği bugün çok daha iyi anladıklarını vurgulayan Karadağ, “Gerçekten de büyüme hormonunun en fazla uyku sırasında salgılandığını, uykunun vücudun büyüme ve yenilenmesinde, öğrenme ve bellek fonksiyonlarının gelişmesinde çok önemli bir rol oynadığını bilim insanları ispatladı.



Uykunun sırları çözülmeye başlandı. Bilgisayarların tıp dünyasına girmesiyle karanlıkta kalan tüm bilgiler yavaş yavaş gün ışığına çıkıyor. Gözlemlere dayanan bilgileri artık test etme imkanına kavuştuk. Bugün artık biliyoruz ki uyku eskiden zannedildiğinin aksine pasif bir dinlenme olayı değil, aktif olarak yaşadığımız bir restorasyon olayıdır. Uykuda gün boyu yıpranan vücudun ve beyin fonksiyonlarının düzenlemesi yapılıyor ve yeni bir güne hazırlık yapılıyor” dedi.

VÜCUT KENDİNİ TEST EDİYOR

Sağlıklı uyku sırasında kasların gevşeyerek dinlenirken tüm sistemlerin bir bilgisayar gibi kendini test etmekte ve fonksiyonlarını yeniden düzenlemekte olduğunu kaydeden Karadağ, “Bağırsak hareketlerimiz yavaşlamakta, karaciğer, böbrek gibi önemli organlarımız günlük streslerin etkisinden kurtulmak için fonksiyonlarını azaltmakta. Yapılan çalışmalarda derin uykuda, vücutta protein sentezinin, hücre mitozunun ve büyüme hormonu salgılanmasının arttığı, buna karşılık adrenalin ve kortikosteroidler gibi katabolik, yıkıcı hormonların salgısının azaldığı gösterilmiştir” diye konuştu.

UYKUSUZLUK DEPRESYONA İTİYOR

Uykuda solunum bozukluğu olan kişilerin sabah uyandıklarında yorgun kalkacağını kaydeden Karadağ, şöyle devam etti:

--------------------------------------

“Zaman içerisinde sabah baş ağrıları görülebilir. Beyin fonksiyonları berraklığını kaybetmeye başlar. Unutkanlık, isteksizlik, mutsuzluk, gerginlik ve kişilik değişiklikleri görülmeye başlar. Uykuda solunum bozukluğuna bağlı olarak gelişen depresyon, cinsel isteksizlik ve cinsel güçsüzlük önemli sosyal problemlere neden olmaktadır. Hipertansiyonu olan kişilerde uykuda solunum bozukluğuna bağlı gece ani tansiyon yükselmeleri ve buna bağlı beyindeki anevrizmalarda kanama ve felç tablosu gelişme riski çok artmaktadır” diye konuştu.

Uyku bozukluğu neyin belirtisi?

Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.

Uyku Bozukluğu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Bozukluğu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Uyku bozukluğu var ne yapmalıyım?



Uykusuzluk Nasıl Geçer?

  • Sabah aynı saatte kalkın.
  • Gündüz yatmayın, uyumayın.
  • Geceniz nasıl geçerse geçsin sabah yine aynı saatte yataktan kalkın.
  • Saat 15.00’ten sonra çay, kahve ve kafein içeren diğer gıda ve içecekleri tüketmeyin.
  • Akşam 19.00’dan sonra spor veya egzersiz yapmayın.
  • Aksam saatlerinde tütün ve sigara kullanmayın.
  • Akşam kanepede, oturma odasında, koltukta uyumayın, uyuklamayın.
  • Yatma saatinizden bir saat önce yatak kıyafetlerinizi giymiş olun.
  • Uykunuz geldiğinde yatak odasına gidin ve yatın.
  • Yatakta kitap okumayın, televizyon seyretmeyin.
  • Uyuyamazsanız yatakta uyumak için debelenmeyin. Yataktan kalkın, yarım saat kadar başka bir şeyle uğraşıp tekrar yatağa dönün.

YORUM YAP