“Dilaltı hapı nedir”, “Dilaltı ne işe yarar”, “Dilaltı hapı ne zaman alınır” gibi sorular sık sık araştırılıyor. Yüksek tansiyon ile mücadele eden hastalar, dengelemek amacıyla dilaltı hapına başvurabiliyor.
Kan basıncını düşüren dilaltı, hipertansiyon hastalarının hayatını kurtarabiliyor.
Ancak dilaltı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bu kapsamda, “Dilaltı hapı nedir”, “Dilaltı ne işe yarar”, “Dilaltı hapı ne zaman alınır” gibi sorular sık sık araştırılıyor.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir. Aksi halde dilaltı ilacı kan basıncını hızlı ve kontrolsüz düşürerek felç, kalp krizi gibi istenmeyen sorunlara yol açabilir. Dilaltı kullanımı doktor önermediği sürece tercih edilmemelidir.
Tansiyon için dilaltı
Dilaltı hapları, ilacın hızlı ve etkili bir şekilde emilmesini sağlamak amacıyla ağız mukozasından emilen ilaç formülasyonlarıdır. Bu tür haplar, ağız altındaki dokular aracılığıyla doğrudan kana karışarak hızlı bir etki sağlar.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Dilaltı hapları hakkında genel bilgiler:
1. Dilaltı Yol:
Dilaltı hapları, ağız mukozasındaki damarlardan geçerek sistemik dolaşıma hemen karışır. Bu, ilacın mide-bağırsak sistemini geçmeden hızla emilmesine olanak tanır.
2. Hızlı Etki:
Dilaltı hapları, genellikle oral tabletlerden veya kapsüllerden daha hızlı etki gösterir. Bu, ilacın doğrudan kana karışmasından kaynaklanır, bu da sindirim sistemini atlayarak hedef bölgeye ulaşmasını sağlar.
3. İlacın Doğrudan Kana Karışması:
Dilaltı ilaçlar, midede veya bağırsaklarda meydana gelen sindirim süreçlerini atlayarak ilacın doğrudan kana karışmasını sağlar. Bu, hızlı bir etki sağlayarak acil durumlarda veya hızlı tedavi gerektiren durumlarda tercih edilebilir.
4. Dozaj ve Uygulama:
Dilaltı hapları genellikle özel olarak formüle edilir ve belirli dozajlarda gelir. İlacın etkili bir şekilde emilmesi için talimatları takip etmek önemlidir. Çoğu dilaltı hapı, tablet veya film formunda olup, ağız altına yerleştirildikten sonra erir.
5. Dilaltı Hapları Hangi Durumlarda Kullanılır:
Dilaltı hapları, çeşitli ilaç sınıflarında kullanılabilir. Nitrogliserin gibi kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar, migren tedavisi için sumatriptan gibi ilaçlar ve opioid bağımlılığı tedavisi için buprenorfin gibi maddeler, dilaltı yoldan uygulanabilir.
6. Yan Etkiler:
Dilaltı ilaçlar, mide-bağırsak sistemini atladığından, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına neden olmayabilir. Ancak, kullanılan ilaca bağlı olarak yan etkiler değişebilir. Bu nedenle, doktorunuzun talimatlarına uygun şekilde kullanılmalı ve olası yan etkiler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Dil altı hapı nasıl kullanılır?
İSORDİL dil altı tabletini kalbinize yeterli kan gitmediği için gelişen göğüs ağrınızın tedavisi için kullanıyorsanız 5-10 dakikada bir 2,5- 5 mg dozlarda, 15- 30 dakika içinde maksimum 3 kez alınacak şekilde kullanabilirsiniz.
Dil altı hapı tansiyonu nasıl düşürür?
Dil altına alınan ilaç çok hızlı emileceğinden; tansiyonu da çok hızlı düşürür ve bu da hem beyin hem de kalp için oldukça sakıncalıdır. Tansiyon kesinlikle hızlı düşürülmemeli. İlla ilaç alınacaksa bu dil altı olarak değil, içerek alınmalı.
Dil altı hapı kimlere verilir?
Kan basıncı normal bir kişiye oranla yüksek olan kişiler de dil altı hapı kullanımına başlayabilirler. Bu kişilerin yanısıra koroner arter hastalığına sahip kişilerle birlikte daha önce kalp krizi geçirmiş kişilere de dil altı hapı kullanımı doktor tarafından önerilebilir.