Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, televizyon karşısında yemek yedirmenin çocuklarda alışkanlık yaptığını belirterek, “Çocuğu sofradan uzaklaştırır. Çocuğunuza Neden Televizyon Karşısında Yemek Yedirmemelisiniz?
Eğer yeterli öğünü tüketmiyorsa oyalamak amacıyla yanına bir iki tane oyuncak konulabilir” dedi. Yağcı, iştahsız olduğu söylenerek doktora götürülen çocukların yüzde 40’ında iştahsızlık sorunu çıkmadığını kaydetti.
Çocuğunuza Neden Televizyon Karşısında Yemek Yedirmemeliyiz?
Çünkü sürekli değişen, hareketli, renkli ekran dikkatinin sürekliliğini sağlamış oluyor. Çocukların dikkati kısa sürelidir, ekrandaki bu hareketlilik ile kısa olan dikkatin süresi uzuyor ve çocuk farkında olmadan ağzını açıyor.
İştahsızlığın anneler tarafından yanlış algılandığına dikkati çeken Yağcı, ebeveynlerin yediği porsiyon ile çocukların porsiyonunun aynı olamayacağını söyledi. Çocukların iştahsız olduğunu söyleyebilmek için yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme geriliği olması gerektiğine işaret eden Yağcı, “Anneler özellikle sabah kahvaltılarında kendi porsiyonu kadar çocuğa yemek yediriyor. Çocuk, karnı ağzına kadar dolduğu için ondan sonraki öğünleri aksatıyor. Bu da çocukta iştahsızlık gibi algılanıyor” diye konuştu.
Yağcı, bir öğünde yiyebileceği kadar beslenen çocuğun diğer öğünleri de atlamayacağını belirtti.
Ona bu özgürlüğü verin
Çocukların yürümeye başladıktan sonra dünyayı keşfe çıktığını ve her şeye dokunarak ağzına almak istediğini anlatan Yağcı, “Çocuklar yemeklerini genellikle kendi başına yemeye çalışır. Aileler de buna izin vermez. Bu çok yanlış bir davranış. Yemeğini kendisi yemek istiyorsa ona bu özgürlüğü verin” dedi.
Annelerin, kendileri yemek yerken çocuklarına da yedirmekten hoşlandıklarını ve “Çocuğum hızlı yesin kendi işime bakayım” diye düşündüklerini dile getiren Yağcı, çocukların ise o hızla yemek yiyemeyeceklerini vurguladı.
Çocuğun yemek için 10 dakika değil, 30 dakika hakkı olduğuna işaret eden Yağcı, ” Yemek bir seremonidir. Çocuk da 1 yaşından itibaren bu seremoniye dahil edilmelidir. Çocukla konuşarak, oyunlar yaparak yemek yedirilerek yemeği keyifli hale getirmek gerekiyor” diye konuştu.
Yeterli beslenmenin zeka gelişimi için de önemine vurgulayan Yağcı, bebek doğduğunda beynin 330 gram olduğunu, 3 yaş sonunda ise 1 kiloyu bulduğunu ve bu dönemde de doğru beslenilmesi halinde beynin de geliştiğini kaydetti.
Annelerin ek besine çok yüklendiğini ve bu nedenle obez çocukların ortaya çıktığını dile getiren Yağcı, “Ek besinde hızlı hareket etmemek gerekiyor. 6 ve 9 ay arasında anne sütüyle bir ana öğün bir ara öğün yeterlidir. 9 ve 12 ay arasında ise 2 ana öğün bir ara öğün yeterlidir. Bizde 7 aylık çocuğa her şey yediriliyor” diye konuştu.
Çocuğum telefonla yemek yiyor ne yapmalıyım?
Eğer çocuk ekranla yemek yeme konusunda ısrarcıysa bir anda değişim yaratmak yerine kademeli bir yol izlemek faydalı olacaktır. Zamanla adım adım çocuğun ekranla eğlenmesi yerine masada yetişkinlerle eğlenmesi, sohbet etmesi, oyun oynamasına geçiş sağlayacak güçlü bir iletişim alanı kurulmalıdır.
Çocuğum telefonla yemek yiyor ne yapmalıyım?
Eğer çocuk ekranla yemek yeme konusunda ısrarcıysa bir anda değişim yaratmak yerine kademeli bir yol izlemek faydalı olacaktır. Zamanla adım adım çocuğun ekranla eğlenmesi yerine masada yetişkinlerle eğlenmesi, sohbet etmesi, oyun oynamasına geçiş sağlayacak güçlü bir iletişim alanı kurulmalıdır.
Yemek yemeyi reddeden çocuğa nasıl davranmalı?
Uzm. Dr. Perçem Bosnalı, Yemek yemeyen çocuğa nasıl davranmalı? sorusuna yemek yemeyen çocuğa nasıl davranmalı sorusunun cevabı olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz;
- Yemek saatlerinde dikkat dağıtıcı tv, cep telefonu, bilgisayar ekranı gibi oyalayıcı nesnelerden kaçınmak.
- Çocuk ile birlikte aynı sofraya oturmak ve örnek olmak, olumlu uyaranlar vermek.
- Çocuğun yaşına uygun besinleri uygun porsiyonlarda sunmak.
- Kendi kendine yemesini desteklemek.
- Farklı tat, kıvam ve dokudaki besinleri sunmak ve tanıtmak
- Yemek esnasında keyifli bir tutum göstermek, zorlayıcı olmamak
- İştahını teşvik edici beslenme uygulamak
- Sınırlı yemek süresi (öğünlerin 30 dak. geçmemesi)
- Gün boyunca öğünlerin düzenli olması, 4-6 öğün (aralarda abur cubur tükettirmemek)
Çocuğunuza yemek yedirirken teknoloji ile oyalamayın!
Televizyon izlerken ağızlarına bir şeyler tıkıştırılan çocuklar yemek yemenin böyle bir şey olduğunu düşünür. Ekran karşısında oldukları her an bir şeyler yeme isteği duyarak atıştırma alışkanlığı kazanabilir. İlerleyen süreçte masada yemek yemek istemeyebilir, öğün düzenini öğrenemeyebilir veya yetersiz beslenebilir.