e insan hayatında en çok rastlanılan rahatsızlıkların başında gelen bel ve boyun ağrıları, manuel tedavi sayesinde son buluyor. Peki Ameliyatsız Bel Fıtığı tedavisi yapmak mümkün mü?
Ameliyatsız Bel Fıtığı
Bel ve boyun ağrıları günümüzde çok sık karşılaştığımız sorunların başında geliyor. Birçok sebebi olan bu ağrılar zamanla kronikleşerek hayat kalitesini de düşürüyor.
Özellikle bel ve boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar, ilerleyen vakalarda oldukça ızdırap verici durumlar oluşturabiliyor. İlk çarenin ameliyat olmaması gerektiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, iyi bir muayene sonrasında doğru yapılan tedaviyle bu ağrılardan ameliyat olmadan kurtula bileneceğini ifade etti.
Şahabettinoğlu, beldeki ağrı bacağa vuruyorsa, bacaklarda karıncalanma, uyuşma, kasma hissi bulunuyorsa ve bel hareketlerinizde kısıtlılık mevcutsa bel fıtığı olabileceğini söyledi. Boyun ve kollarda ağrı, ellerde uyuşma, baş dönmesi gibi belirtilerin bir veya birkaçı var ise boyun fıtığı olunabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, derhal bir fizik tedavi uzman doktoruna muayene olunması gerektiğini vurguladı.
Bursa’daki merkezinde hastalarına manipülasyon (manuel terapi) tedavisi uygulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatı en son çare olarak gördüğünü söyledi. Manuel terapi ile hastalıklı bölgeye birtakım bastırma, germe, döndürme, çekme gibi teknikler uygulayan Şahabettinoğlu, bu tedavinin yüzde 98 oranında başarıya sahip olduğunu kaydetti.
Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü söyleyen Şahabettinoğlu, bu tedavinin masaj ile ilgisi olmadığını, klasik Batı tıbbı tedavisi olduğunu ifade etti.
Her ne kadar teşhis için MR istense de MR‘da görülen her fıtığın şikayet sebebi olmayabildiğine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Şahabettinoğlu, “Bel-boyun fıtıklarının çoğu kez omurga çevresindeki yumuşak dokularda ağrı, spazm, gerginlik, hareket kısıtlılığı, eklem kireçlenmesi, eklem kilitlenmeleri yada kol-bacak eşitsizliğiyle birlikte görülebilir.
Ağrı hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürdüğü için bundan hemen kurtulmayı ister. Ancak ilk başlarda iyi gelen ağrı kesiciler, uzun sürelerle kullanılırsa hastalığı kronikleştirir. Oysa ağrı alarmdır, vücudumuzun dilidir ve bize bir problem var demektedir. Bu yüzden önceliğimiz ağrıyı gidermek değil, ağrının kaynağını bulup tedavi etmektir” diye konuştu. Abdullah Çibir
Bel fıtığı kendi kendine düzelir mi?
Çoğu insanda fıtık ağrısı birkaç hafta içinde azalır, altı hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Çünkü diskin jöle benzeri çekirdeği sıvı kaybeder ve küçülür. Bunun sonucu olarak sinir dokusu üzerinde baskı hafifler. Bel fıtığı ağrısı kendi kendine geçse bile hasarlı diskteki kayan disk yapısı aynı şekilde kalır. Doç. Dr. Ali Yılmaz
Bel fıtığı çekme ile geçer mi?
Bel fıtığı olduğunda fazla hareket etmemek gerekir. Devamlı istirahat edilmelidir. Bel fıtığında sürekli korse kullanmalı, bel çektirme, bardak çekme iyi gelir.
Bel fıtığı olan bir insan nasıl yatmalı?
Nasıl yatmalı? Bel Fıtığında Yatak Seçimi, Uyku Pozisyonları nasıl olmalı. Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Bel fıtığı iğne ile düzelir mi?
Bel fıtığı tedavisinde enjeksiyon tedavisiyle birlikte fizik tedavi uygulamaları, davranış tedavi, manuel terapi uygulamaları ve egzersiz ile sonuç alabilmek mümkün olabilmektedir.