Grip aşısı ne zaman yapılır?

Grip aşısı zamanı aşılanma zamanı ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder. Yine de son görüşlere göre aşının kış ayları içinde de olunması koruyuculuk açısından (özellikle risk gruplarında ve özellikle kuş gribinin insandan insana bulaşacak hale gelmesini önlemede) değerli görülür.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Grip aşısı ne zaman yapılır?

Grip aşısı ne zaman yapılır? Kış aylarında gribe karşı korunmada en etkili yöntemlerden birisinin grip aşısı olduğunu belirten uzmanlar, aşı yaptırmak için en uygun zamanın kasım ayı olduğunu belirtti.

Sami Ulus Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr İlknur Bostancı, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün “1 ile 18 yaş arasındaki tüm çocukların grip aşısı yaptırması gerektiği” uyarısını hatırlatarak, “Sık tekrarlayan orta kulak iltihabıyla rahatsızlanan, ayrıca astım, kalp ve böbrek hastası olan çocukların da mutlaka aşı yaptırmasını öneriyoruz” dedi.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı

Kasım ayının aşı için çok uygun olduğunu belirten Bostancı, geciken vakaların hekimlerine danışarak ocak sonuna kadar aşı yaptırabileceklerini söyledi.

Grip aşısı ne zaman yapılır?

Grip aşısı ne zaman yapılır?

Aşı yaptıran da grip olur ama çabuk atlatır

Grip aşısı yaptıranların “hiç gribe yakalanmayacaklarını” sandıklarını ifade eden Bostancı, şunları ifade etti:

“Bu sene grip aşısı olduğu zaman 2015 ya da 2016’da hiç grip geçirmeyecek anlamına gelmiyor. Aşı iki şeye engel oluyor, hastalığa yakalandığı zaman hastalığın süresini azaltmak, bir de yoğun bakıma yatacaksa yoğun bakımdaki kalış süresini ve hastalığın şiddetini azaltmak. Grip aşısı yaptıran hastalanmayacak beklentisi olursa hiç doğru olmaz. Grip aşısı sadece o sezonu koruyor. Bu sene yaptırdığımız aşı 2016-2017 sezonunda koruyucu etki göstermiyor.”

Prof. Dr. Bostancı, kalabalık ortamda fazla kalan çocukların meslek hastalıklarına yakalandığını vurgulayarak, okul gibi kalabalık ortamlarda çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin viral enfeksiyonlar olduğunu belirtti.

Çocukların hasta olmaması için ailelerin sık ilaç kullanmasının doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizen Bostancı, bir çocuğun gece 2-3 defa öksürükle uyanması, balgamlı öksürük çıkarması, 10 günden fazla süren öksürük atakları gibi durumların “anormal öksürük” olduğunu anlattı. Bostancı, “Bu gibi durumlarda çocuğun ilgili branşa götürülmesi gerekir ancak ‘Çocuğum hiç öksürmesin, gece uyanmasın’ gibi bir yaklaşım yok. Önce ailelerin normal öksürükle anormal öksürüğü ayırt etmesi gerekiyor. Önümüz kış. Kışın bir soğuk algınlığı oluyor bir de grip oluyor.”

Viral mevsim nisana kadar devam ediyor

Özellikle iki yaşın altındaki çocuklarda soğuk algınlığının ağır geçtiğini belirten Bostancı, şöyle dedi:

“Onların da mevsimi şimdi başlayıp mart, nisana kadar devam ediyor. Viral mevsimi nisana kadar uzuyor. Çünkü biz Kuzey Yarımküre’deyiz. Viral hastalıklarda antibiyotiğin hiç yeri yok. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklara ılık su, ıhlamur ya da ballı su verebiliriz. Bir yaşın altına diş gelişiminden dolayı tatlı gıda vermiyoruz. Okula giden çocukların sık hastalanmalarındaki en önemli neden ise el yıkamamak. 10 saniye içinde viral hastalıklar bulaşabiliyor. Eğer ben elimi ağzıma, burnuma, gözüme dokunduktan sonra 10 saniye içinde başkasının elini tutarsam hastalığı geçirmiş oluyorum. Hapşırma, aksırma ile de viral hastalıklar bulaşabiliyor ama onun viral yükü daha az. Kışın öksüren çocukları azaltmanın en önemli yolu el yıkamak.”

--------------------------------------

Nemli ortamlardaki küf, çocuklar için risk

Prof. Dr. İlknur Bostancı, kış aylarında çocukları bekleyen bir başka tehlikenin ise küf olduğunu söyledi.

Nemli ortamlarda oluşan küfün özellikle okula giden çocuklarda risk oluşturduğunu belirten Bostancı, “Su tesisatları düzenli kontrol edilmiyorsa, tamir edilmemişse ya da boydan boya yapılan halılar. Özellikle kreşlerde her yer halı oluyor. Bu ortamdaki çocukların hastalanma olasılığı daha fazla. Özellikle çocukların yattığı yatak odalarında ve banyolarda küf olmaması gerekir. Hem okulda hem kreşte hem de evde küflü ortam çocuklar için çok uygun değil” ifadesini kullandı.


Grip hangi aylarda olur?

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır.

Grip aşısı faydası var mı?

Aşının koruyuculuğu genellikle 6 – 12 ay kadardır. Aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişen aşı ideal şartlarda %70 ila % 90 oranında koruma sağlar.

Grip aşısı kimlere uygulanmaz?

  • Şu durumlarda grip aşısı yapılması sakıncalıdır.
  • 6 aylıktan küçük çocuklara
  • Hamileliğin ilk 3 ayının içinde olanlara
  • Yumurta alerjisi, protein alerjisi olanlar
  • Daha önce grip aşısına karşı allerjik reaksiyon görülenler
  • Daha önce grip aşısı yapıldıktan sonra 6 hafta içinde Guillain-Barre sendromuna yakalananlar
  • Orta veya ağır derecede akut hastalığı olanların, ateşi olanların aşılanması durumları düzelene kadar ertelenmelidir

Grip aşısı öncelikle kimlere yapılacak?

Koca, paylaşımında; “15 EYLÜLDEN İTİBAREN 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için GRİP AŞISI UYGULAMASI, normal takvimiyle başlıyor. GRİP AŞISI, grip hastalığına yakalanma riskini azaltır, hastalığın şiddetini hafifletir


Grip aşısının yan etkisi var mıdır?

Aşısı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (%1’in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.

YORUM YAP