Dünya Klasikleri ‘nden olan yazar George Orwell Hayvan Çiftliği distopya türü kitabı idealiz bir yaklaşım ile adalet ve eşitliği sağlamak için hayvanlar üzerinden verilen bir mücadele anlatılmaktadır.
| KİTABIN ANA FİKRİ
Her insanın içinde diğerlerine karşı üstünlük kurma arzusu vardır ve tüm insanların eşit koşullarda ve özgürce yaşamaları bu duygu yüzünden gerçekleşmemektedir.
- Dünya Klasiklerinden olan yazar George Orwell Hayvan Çiftliği distopya türü kitabı idealiz bir yaklaşım ile adalet ve eşitliği sağlamak için hayvanlar üzerinden verilen bir mücadele anlatılmaktadır.
| KİTABIN KONUSU
Kitapta; bir çiftlikte yaşayan hayvanların yaşamlarından memnun olmadıkları için çiftlik sahibine başkaldırıp tüm insanları çiftlik dışına atmaları, yönetimi kendi ellerine geçirmeleri ve bu yönetim sonunda amaçları olan tüm hayvanlara eşit davranılması iyi yaşam koşulları fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi anlatılmaktadır.
| ARKA KAPAK
İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki “reel sosyalizm” in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Hayvan Çiftliği’nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.
Altbaşlığı bir peri masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.
| KİTAPTAN ALINTILAR
- Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.
- “Sizler aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundaysanız, “dedi,” bizler de bizim aşağı sınıflardan insanlarımızla uğraşmak zorundayız!”
- İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.
- …bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanların zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?
| KİTAP HAKKINDA BAZI BİLGİLER
YAZAR: George Orwell
ÇEVİRMEN: Celal Üster
ORİJİNAL ADI: Animal Farm
YAYIN EVİ: Can Yayınları
TÜRÜ: Roman , Distopya
SAYFA SAYISI: 152
| YAZARIN SEVİLEN BAZI KİTAPLARI
- 1984 (1949)
- Boğulmamak için (1939)
- Aspidistra (1936)