Beyaz Gemi Romanı, tüm dünyada sevilerek okunan Cengiz AYTMATOV ‘un kitabıdır. Kitabı 1970 yılında yazmıştır.
| KİTABIN KONUSU
Beyaz Gemi, Annesi ve babası tarafından terk edilmiş, dedesi ile yaşayan ve dedesinden başka seveni olmayan, gerçek hayatta mutsuz ama hayal dünyasında mutlu olmaya çalışan bir çocuğun yaşadıklarını ve çocuğun babasına olan özlemini, ona ulaşma isteği anlatılıyor
| ARKA KAPAK
Beyaz Gemi, romanının kahramanı yedi sekiz yaşlarında bir çocuktur. Çocuk; saflığın, bozulmamışlığın ve geleceğin sembolüdür. Aytmatov, çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusu oluşturmayı başarır. Ona göre; çocukluk, gelecekteki insan karakterinin tohumudur. Çocukluk kişinin dilini öğrenmeye ve çevresindeki insanlarla, tabiatla ve özellikle kültürle bağlarını hissetmeye başladığı dönemdir.
Aytmatov, Beyaz Gemi‘de destan, efsane ve masal gibi bir çok şifahi unsuru kullanmıştır. Geçmişi temsil eden ve masal anlatan dede ile geleceği temsil eden ve hem efsanevi hem de destansı bir mücadele veren çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirir.
Beyaz Gemi, Aytmatov’un, edebiyat âleminde geniş akisler uyandıran, verilmek istenen mesajla yaratılan tiplerin büyük bir uyum sağladığı eserlerinin başında gelmektedir.
(Akis uyandırmak: Bir konu üzerinde düşünülmesine, tartışılmasına yol açmak, ilgi veya tepki yaratmak.)
| KİTAPTAN ALINTILAR
- Eğer yıldızlar insan olsa, gökyüzü onlara dar gelir, sığmazlardı.
- “Her şeyi bırakır, başımı alıp giderim! “diye düşündü. Ama hemen anladı hiçbir yere gidemeyeceğini. Hiçbir yerde hiç kimsenin ihtiyacı yoktu ona.
- -Dedem diyor ki, eğer insanlar atalarının adlarını bilmezlerse bozulur, kötü olurlarmış. -Kim kötü olurmuş? İnsanlar mı? -Evet -Niçin? -Dedem diyor ki, atalarının adlarını, kim olduklarını unutanlar, kötülük yapmaktan utanmazlarmış. Çünkü o zaman insanın nasıl biri olduğunu ne çocukları bilirmiş ne de çocuklarının çocukları.
- İnsanlar niçin böyle yaşıyorlardı? Niçin bazıları iyi bazıları kötüydü? Niye bazıları mutlu, bazıları mutsuz? Niye bazılarından herkes korkar da bazılarından kimse korkmaz?
- ”Kendi ayıbını örtmek isteyen başkalarının yüzüne kara çalar.”
- Sana, senin sözlerini tekrarlayarak veda ediyorum: “Merhaba Beyaz Gemi, ben geldim!”
| KİTAP HAKKINDA BAZI BİLGİLER
YAZAR: Cengiz Aytmatov
ÇEVİREN: Refik Özdek
ORJİNAL ADI:Белый пароход
1.BASIM YILI :1991
TÜRÜ: Edebiyat, Roman
SAYFA SAYISI:168 (Ötüken Yayınları)
- Kitap 176 dile çevrilmiştir
| YAZARIN SEVİLEN BAZI KİTAPLARI
- Gün Olur Asra Bedel (Roman)
- Toprak Ana (Roman)
- Elveda Gülsarı (Roman)
- Cemile-Sultan Murat (Hikâyeler)