Kemik İliği Kanseri Nedir? Kemik iliğinde kanı oluşturan kök hücrelerin kaynaklandırdığı bir kanser türüdür. Kemiğin merkezinde yer alan sünger benzeri malzemenin kemik iliğinin derinliklerinde, kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşen kök hücreler bulunur.
Kemik iliği kanseri nedir?
Kemik İliği Kanseri Nedir? Kemik iliğinde kanı oluşturan kök hücrelerin kaynaklandırdığı bir kanser türüdür. Kemik iliği kanseri, ilikteki hücrelerin anormal bir şekilde ya da hızlandırılmış bir oranda büyümeye başladığında meydana gelir.
Kemik İliği Kanseri belirtileri
• Kemiklerde ağrı ve hassasiyet durumu. Bu ağrılar sırt, kaburga ya da kalça kemiklerinde genellikle görüşür. Oluşan ağrı veya hassasiyet sürekli görülür ve hareketle artar.
• Kemiklerde kolay kırılma ve zayıflama görülür. Multipl miyelom, kemikleri zayıflatabilir hatta kırılma olasılığını da arttırır. Omurga, kol ve bacaklardaki uzun kemikler bu durumdan en sık etkilenir.
• Omurilik sıkışması.
• Omurganın kırıkları omurlarda çökmeye, ağrıya ve bazen de omurilikte sıkışmaya neden olabilir. Bu hassasiyet durumu ayrıca bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, mesane ve bağırsak kontrolünde kayıp gibi durumları da beraberinde getirir.
• Tekrarlanan enfeksiyonlar.
• Kan Kalsiyum düzeyinde artış meydana gelmesi.
• Anormal Kanama: Miyelom hastalarında, kanın pıhtılaşmasını sağlayan plateletlerin üretilmesinde bir azalma meydana gelebilir. Bunun sonucunda hastalarda tekrarlayan burun kanamaları, diş eti kanamaları görülebilir. Kadın hastalarda yoğun adet dönemleri de yine görülebilecek belirtiler arasındadır. sağlık
• Kanın akışkanlığında azalma
Kemik iliği kanseri iyileşir mi?
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Kemik iliği kanseri nasıl belli olur?
Kan testleri ile kansızlık, lösemiye işaret eden anormal hücreler veya belirli kimyasalların seviyeleri tespit edilebilir. Kemik İliği Biyopsisi: Kemik iliği biyopsisinde genelde kalça kemiği veya göğüs kemiği gibi büyük kemiklerden birine ince bir iğne yardımıyla örnek alınır.
Tam tahıl ürünlerini (kepekli, çavdarlı ekmekler vb) tercih ediniz. Rafine karbonhidratları (şeker, reçel, bal vb.) ve işlenmiş et ürünlerinin (salam, sosis, sucuk vb.) tüketimini sınırlayınız.
Kemik iliği kanseri hangi doktora gidilir?
Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, aynı zamanda kan oluşumunda rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenir. Dolayısıyla lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanında yer alır.
Kemik iliği kanseri nasıl tedavi edilir?
Kemoterapi: Kemik iliği kanserlerinin tedavisinde sıkça kullanılan kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya kontrol altına almak için kullanılan ilaç tedavisidir. İlaçlar damar içine enjekte edilerek tüm vücuttaki kanser hücrelerini hedefler ama diğer hücreler de bir miktar etkilenebilir.