Yazar Yeşim Türköz‘in İç Dünya Oyunları kitabı, çeşitli karakterlerin yaşamın zorluklarından sıkılıp tatile çıkmaları ve tatil boyunca oynadıkları oyunlar anlatılıyor kitapta.
| KİTABIN KONUSU
Akıl, Sağduyu, Öfke, Vicdan, Huzur, Coşku, Utanç, Haset, Dürtü, Korku, Hüzün, Tasa, Kibir, Bellek… Bu karakterlerin yaşamın zorluklarından sıkılıp tatile çıkmaları ve tatil boyunca oynadıkları oyunlar anlatılıyor kitapta.
| ARKA KAPAK
Çocuklar oyunla büyür, ya büyükler? Bazen büyükler de…
“Oyun” sözcüğü beni her zaman büyülemiştir. Onun asıl büyüsü, ciddiyetten uzak gibi görünürken, ciddi bir biçimde ve gerçeğin ta kendisi kadar etkilemesidir insanı. Oyun güldürür, kızdırır, öğretir, ağlatır, iyileştirir, olgunlaştırır… Tabi oyun oynamayı, çocukluk gibi ciddiye alıyorsanız eğer… eğitim
Yeşim Türköz
İlk kitabı Büyü Dükkanı’ yla okuyucuları selamlayan Yeşim Türköz, şimdi de İç Dünya Oyunları ismini verdiği ikinci romanıyla karşımızda. Klinik Psikolog ve Psikoterapist olan yazar, bu engin psikoloji bilgisini, kurmacanın ana besin kaynağı olarak kullanmaya devam ediyor.
İÇ Dünya Oyunları’ nda fantastik bir öykü ve sıra dışı kahramanlar bekliyor bizi. Akıl, Dürtü, Sağduyu, Haset, Coşku, Vicdan, Hüzün, Bellek ve diğerleri: yasak aşk, ayrılık gibi çetrefil projeler üzerinde çalışıp, bu grift ‘iş’ lerden yorulunca hep beraber tatile çıkmaya karar veriyorlar. Fikir, Coşku’ dan çıkıyor, organizasyonu Akıl yapıyor. Böylece, ismi olup cismi olmayan bu varlıkların, her gününü psikodramatik bir oyunla taçlandırdıkları bir haftalık tatilleri başlıyor. Onların aralarında oynadıkları oyunlara biz de eşlik ediyoruz farkına bile varmadan. Ama oyunların her biri kendi kendimizle karşı karşıya gelme seansları olup çıkıyor sonunda. Yazar, romanındaki pek çok şey us dışı olsa da bizi inandırmayı kolaylıkla başarıyor. Bunda da metnine oya gibi işlediği zengin ayrıntıların payı büyük.
| KİTAPTAN ALINTILAR
- “Ben tahterevalliyi çok severim, yükselince için kalkar ve bundan çok hoşlanırsın. Fakat bu duyguyu yeniden yaşamak için aşağıya inmek de istersin. Harika bir şeydir bu devinim.”
- “Zaman zaman çalkantının içine batıp çıkıyor, boğulacak gibi oluyor ama sonunda kendini kurtarıp soluk alabildiğinde, ‘İşte varım!’ diyordu.”
- “Yani genel olarak kabul gören yolları kullanıyorlar ve su alışık olduğu yataktan akıyor. Oysa yaşamda hiç keşfedilmemiş yeni yollar da var.”
- “Galiba zıtlıklar evrenin kendisinde vardı. Tıpkı iyinin karşısında kötünün, yaşamın karşısında ölümün, aşkın karşısında nefretin olması gibi… Belki de bu zıtlıkların yarattığı devinimdir yeryüzünü ve bizleri canlı tutan.”
- “Ama mazlumun zulmü daha acımasızdır.”
- “Haset adını Gıpta ile değiştirelim. Çünkü kıskanmak kötü bir şey değildir, başkasında olanın sizde de olmasını istemektir. Ama haset etmek, sizde olmayanın başkasında olmasına katlanamamaktır ve son derece düşmancadır.”
- “Yaşamdan her an eğlence beklememeyi öğreniriz. Coşkulanmak kadar hüzünlenmeye de ihtiyacımız olduğunu anlarız. Dünya mutlu bir masal diyarı değildir.”
- Sağduyu’ nun ağzından şu sözler döküldü:
“Ne kadar söz varsa düne ait
Dünle beraber gitti cancağızım
Artık yeni bir şeyler söylemek lazım…”
| KİTAP HAKKINDA BAZI BİLGİLER
YAZAR: Yeşim Türköz
YAYIN EVİ: Epsilon
SAYFA SAYISI:199
TÜRÜ: Roman
BASIM YILI:2009
| YAZARIN SEVİLEN DİĞER KİTAPLARI
- Büyü Dükkanı (2008)
- Büyü Dükkânı’ nda İki Çınar (2011)