Celaleddin Ökten Kimdir?

Celaleddin Ökten Kimdir? Trabzon doğumlu, alim bir aileden geliyor. Babası, dedesi para almadan cami imamlığı yapmıştır.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Celaleddin Ökten Kimdir?

Celaleddin Ökten Kimdir? Trabzon doğumlu, alim bir aileden geliyor. Babası, dedesi para almadan cami imamlığı yapmıştır.

Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür sanat söyleşisine katılan Yazar Fatih Duman bir neslin öncüsü Celal Hoca’yı anlattı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Fatih Duman, İslam alimlerinden, İmam Hatip okullarının kurucusu ilim adamı Mahmut Celalalettin Ökten’i anlattı.

‘Hayallerinizi unutursanız başkalarının hayallerini yaşarsınız’

Kendisinin de İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduğunu belirten Yazar Fatih Duman, “Benim kaydolduğum okulun tamamı 54 kişiydi ve ben onlardan bir tanesiydim. Bizlere okulu bitirince imam olursunuz ancak gözü ile bakılıyordu. Ama insan isterse, Allah (c.c) izin verirse pek çok şeyi yapabilirsiniz. İslam medeniyeti olarak bugün unuttuğumuz bir şey var; hayal etmek. Hayal etmeyi unuttuğumuz günden bu güne başkalarının hayallerini yaşayamaya mahkum olduk. Genç kardeşlerim söylediklerimi şimdi anlamayacaksa bile bundan yirmi sene sonra beni daha iyi anlayacaklardır” dedi.

Celaleddin Ökten Kimdir?

Celâleddin Ökten’in de hayalleri, davası olduğunu ve bu idealler uğruna ölümü göze alabildiğini belirten Duman sözlerini şöyle sürdürdü, “ Tazminattan sonra Müslüman aydınlar batıya yönelmeye başladı. Bir Fransız hayranlığı oluşmaya başladı. 1900’lü yılların başlarında hacca gitmenin yasaklandığı, camilerin depo, ahır olduğu, kiralandığı bir dönemden bahsediyorum. Ezanların Türkçeleştirildiği, Arapça okuyanların hapse atıldığı hatta idam edildiği bir dönemden bahsediyorum.

--------------------------------------

Bu dönemde bu sisteme karşı duran isimlerden birisidir Celâleddin Ökten. Trabzon doğumlu, alim bir aileden geliyor. Babası, dedesi para almadan cami imamlığı yapmıştır. Celâleddin Ökten, doğduktan sonra annesini, babasını kaybediyor. Sadece dedesi bakıyor, kimsesi yok. 19 yaşına geldiğinde İstanbul’da bir handa kalıyor. Medrese ve öğretmenevinde dersler alıyor. Öğretmenliğe başlıyor.

1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkınca dini eğitim veren kurumlar kapatılıyor. Celâleddin Ökten felsefe ve Fransızca dersleri aldığı için Vefa Lisesi gibi bu okullarda dersler veriyor. Ama zaman tabi ki o dönem için özellikle din eğitimi açısından ciddi bir boşluktadır. Artık köylerde, şehirlerde cenazeleri yıkayacak, cenaze namazı kıldıracak artık namazları bile kıldıracak kaldıracak insan kalmıyor. Mecbur kalıyorlar, imam yetiştirecek okul açmaya.

Celaleddin Ökten Kimdir

Kur’an okutabilirsiniz ama Türkçe okutacaksınız, diyorlar. Çocuklara dini öğretebilirsiniz ama ibadet etmeyi öyle herkesin önünde yaptırmayacaksın, diye şartlar koşuyorlar. Celâleddin Ökten hocaya bize bir program yap deniyor. Celâleddin Ökten hoca 7 yıllık İmam Hatip programını yapıyor. On aylık kursları yapılınca öğrenci yok, para yok hatta Celal hocanın kendisi anlatıyor diyor ki; ne çalışacak bir memurum var, ne yanımda yardımcı olacak biri var hiç kimse yok. Öğrenci yetiştirmeye çalışıyorlar ama zor bir dönem. Mezun olanlara iş verilmiyor. Celalettin Hoca bu durumda bile inancını yitirmeden mücadelesine devam ediyor. Davasını hiç bırakmıyor.”

Celaleddin Ökten Biyografisi, Celaleddin Ökten nereli? Celaleddin Ökten kaç yaşında?

YORUM YAP